Fysio Michielsen

Hoogstraat 321
5654 NB Eindhoven
040 - 25 25 123
info@fysiomichielsen.nl

Klachten arm, nek en schouder

KANS (klachten arm, nek en schouder) is de nieuwe benaming voor RSI. Er is gekozen voor een nieuwe naam, omdat deze de klachten beter omschrijft. RSI staat voor "repetitive strain injury", oftewel klachten die worden veroorzaakt door het herhaaldelijk maken van dezelfde beweging. KANS staat voor klachten aan arm, nek en schouder waarbij geen acuut trauma aanwezig is. KANS wordt meestal gezien als klachten door overbelasting.

Er wordt onderscheid gemaakt in specifieke en a-specifieke KANS:

  • ​specifiek: alle aandoeningen waarbij een duidelijke medische diagnose gesteld kan worden, zoals het "carpaal tunnel syndroom"
  • a-specifiek: pijn aan nek, schouder of arm waarbij geen medisch aantoonbare afwijking aanwezig is. De oorzaak kan liggen in fysieke belasting (herhaaldelijke bewegingen, statische belasting), omgevingsfactoren en psychische belasting (stress). Klachten die kunnen optreden zijn pijn en stijfheid in de spieren van de onderarm, handen en polsen, uitstralende pijn in de arm, nek en schouder, tintelingen in arm en hand en/of een moe gevoel in de arm.