Fysio Michielsen

Hoogstraat 321
5654 NB Eindhoven
040 - 25 25 123
info@fysiomichielsen.nl

Conditie- en hersteltraining

In de afgelopen jaren is het steeds duidelijker geworden dat actief revalideren na een blessure of aandoening voor een beter herstel zorgt. In onze praktijk gebruiken wij hiervoor het stroomschema van Toine van de Goolberg, de rehaboom. De rehaboom is een stroomschema dat in stappen aangeeft of de patiënt voldoende hersteld is om te revalidatie te stoppen, dan wel voort te zetten. Het model is voor elke patiënt te gebruiken, van een topsporter tot een patiënt die moeite ervaart met activiteiten in het dagelijks leven. 
(bron: van de Goolberg, T. (2005) De rehaboom: Een methodische aanpak in de sportrevalidatie. Maarsen: Elsevier Gezondheidszorg.)

Vergroten belastbaarheid
Door het actieve revalidatieproces wordt de belastbaarheid van het lichaam vergroot, waardoor klachten verminderen en voorkomen kunnen worden. De belasting gaat over wat er van een lichaam gevraagd wordt, de belastbaarheid is de hoeveelheid belasting dat een lichaam aankan. Als de belasting te hoog is voor de belastbaarheid, is de kans op blessures aanwezig. Het is dus belangrijk dat er een goed evenwicht aanwezig is tussen belasting en belastbaarheid. Door conditie- en hersteltraining wordt de belastbaarheid vergroot en kan het lichaam dus meer belasting aan. Door ziektes, vermoeidheid, overtraining en inactiviteit wordt de belastbaarheid van een lichaam minder.