Persoonlijke aandacht voor u
Specialistische fysiotherapie

Achillespeesblessure

De achillespees is een soort kabel die de kracht van de kuitspieren overbrengt op het hielbeen. Dit zorgt ervoor dat u kunt lopen. Soms kan overbelasting ontstaan: (kleine) beschadigingen in het peesweefsel. Ook het gebruik van verkeerde sportschoenen of een ongelukkige misstap kan de achillespees overbelasten. U voelt pijn in de aanhechting van de pees op de hiel, in de pees met het omringende weefsel of in de slijmbeurs onder de pees. Een achillespeesblessure ontstaat meestal niet acuut, maar geleidelijk.

Hoevaak komt achillespeesblessure voor?

Een achillespeesblessure komt veel voor in sporten waarbij veel explosieve bewegingen of sprongen voorkomen. Ook langdurige overbelasting kan de klachten veroorzaken.
In sommige gevallen is er meer kans op een achillespeesblessure. Bijvoorbeeld bij overgewicht, schoenen die onvoldoende steun en demping geven of bij sporten op een harde ondergrond.

Achillespeesblessure klachten

Een eerste indicatie van een blessure aan de achillespees is pijn bij het opstaan in de ochtend, zo’n vijf tot zeven centimeter boven uw hielbeen. Bij de eerste stappen die u met blote voeten zet, voelt uw achillespees direct pijnlijk aan. Deze pijn verdwijnt snel, zeker wanneer u uw schoenen aantrekt. Elke volgende dag duurt het steeds een beetje langer voordat de pijn is verdwenen. In sommige gevallen is de achillespees rood en opgezwollen.

Fysiotherapie achillespeesblessure

Een achillespeesblessure is goed te behandelen. Een fysiotherapeutische behandeling kan de pijn, zwelling en bewegingsbeperking verminderen. Bovendien zorgt de behandeling voor het herstel van de functie en kan deze een terugkerende blessure helpen voorkomen. De behandeling bestaat meestal uit oefentherapie bij de (sport)fysiotherapeut en oefeningen voor thuis. Bepaalde massagetechnieken kunnen ook helpen. Ook wordt er gekeken naar de rest van de beweegketen, zoals uw knie, heup en rug.

Herstel achillespeesblessure

Het is belangrijk voor een goed herstel dat uw been en enkel in beweging blijven. Doe de oefeningen zoals uw therapeut met u heeft besproken.
Te veel belasting is echter ook niet bevorderlijk voor het herstel. Soms is het nodig om bepaalde sporten, bewegingen of activiteiten tijdelijk te verminderen. Bespreek dit met uw therapeut.

Ga terug naar het overzicht