Fysio Michielsen

Hoogstraat 321
5654 NB Eindhoven
040 - 25 25 123
info@fysiomichielsen.nl

Therapeutisch elastische kousen

Therapeutisch elastische kousen worden ook vaak steunkousen genoemd. Deze kousen ondersteunen het bloedvatensysteem en stimuleren de afvoer van vocht. Het is van belang dat een therapeutisch elastische kous goed past, van het juiste materiaal is vervaardigd en niet knelt. Fysiotherapie Michielsen heeft al jaren ervaring in het aanmeten van therapeutisch elastische kousen op maat. 

Wanneer heb ik een therapeutisch elastische kous nodig?
Therapeutisch elastische kousen worden ingezet bij mensen met ader-
problemen, zoals bij spataders, maar ook bij mensen met problemen in het lymfesysteem, zoals bij lymfoedeem. 
Veel mensen hebben wel eens last van ‘vocht in de benen’. Vooral bij ouderen is dit een veelvoorkomend probleem, maar ook mensen met een staand beroep, zwangere vrouwen of mensen met hartproblemen kunnen hier last van hebben. ’s Avonds worden de benen en enkels dikker en voelen ze zwaar en vermoeid aan. Dit zijn de eerste tekenen van een verstoorde bloedsomloop en vochtbalans. Doordat de kleppen in de aderen en in de lymfevaten in de benen niet goed sluiten, ‘zakt’ er bloed en vocht terug, waardoor men last kan krijgen van vermoeide en gezwollen benen en spataderen.


Behalve door niet goed sluitende kleppen, kan ook een onvoldoende functionerend lymfesysteem de veroorzaker zijn van vochtophopingen (lymfoedeem). Deze verminderde functie kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem), of veroorzaakt worden door een beschadiging, bijvoorbeeld na operaties of bestralingen bij kanker (secundair lymfoedeem). Lymfoedeem kan zowel voorkomen in de armen als in de benen en voor beide is het verstandig een passende therapeutisch elastische kous te dragen. Verder worden therapeutisch elastische kousen ingezet bij behandelingen van open benen (ulcus cruris), lipoedeem en na trombose.
 

Hoe ziet zo'n kous er uit?
Er zijn vele verschillende typen therapeutisch elastische kousen, met ieder zijn eigen specifieke kenmerken. Het is afhankelijk van uw individuele situatie welke kous voor u geschikt is. Er zijn kousen voor de benen, van onderbeenkousen tot volledige panty’s en kousen voor de armen. Ook zijn er teenkousjes en handschoenen verkrijgbaar met de kwaliteiten van een therapeutisch elastische kous.


De typen kousen zijn te verdelen in twee hoofdgroepen: rondbrei kousen en vlakbrei kousen. In het onderstaande schema ziet u de grootste verschillen. Armkousen zijn altijd vlakbrei kousen.

Rondbrei kousen

  • Naadloos
  • Verkrijgbaar in meerdere en steeds modieuzere kleuren
  • Niet exact op maat te maken (alleen confectiematen)
  • Niet voor alle indicaties

Vlakbrei kousen

  • Naad aan de achterzijde
  • Weinig keus in kleur
  • Exact op maat te maken
  • Voor veel indicaties inzetbaar


Hoe werkt een therapeutsich elastische kous?
Door druk te geven van buitenaf, worden de bloed- en lymfevaatjes in de huid geholpen met het afvoeren van bloed en vocht. Door deze druk kunnen de kleppen beter sluiten en wordt de afvoer versneld en is er dus minder kans op het ophopen van vocht. In de benen wordt de afvoer van bloed en vocht met name in stand gehouden door de activiteit van de kuitspieren, maar ook in de armen heeft spieractiviteit een positieve invloed op de afvoer. Als een spier samentrekt (tijdens bewegen), wordt deze dikker en geeft zodoende druk tegen de vaatjes, waardoor het vocht of bloed wordt afgevoerd. Een therapeutisch elastische kous ondersteund en vergroot deze natuurlijke pompfunctie.

De mate van druk die een kous levert, wordt aangegeven in de drukklasse. Drukklassen zijn er van klasse 1 tot klasse 4, waarbij 4 de meeste druk geeft. Welke drukklasse voor u geschikt is, is afhankelijk van de indicatie.

Goed gepast is goed gemeten
Het is van belang dat een kous goed past. Een therapeutisch elastische kous mag niet knellen, moet niet te kort of te lang zijn en moet van het juiste materiaal gemaakt zijn, die voor uw indicatie het beste geschikt is. De kousen van de buurvrouw lenen is dus geen goed idee. Een therapeutisch elastische kous wordt voor u persoonlijk aangemeten, waarbij er gelet wordt op uw specifieke situatie. Bij fysiotherapie Michielsen wordt er altijd tijd gemaakt voor een persoonlijk advies, voordat de kousen worden besteld. U kunt voor therapeutisch elastische kousen terecht bij Truus Michielsen en Marleen Steenbergen.
 

Wat kan ik zelf doen?
Als u therapeutisch elastische kousen nodig hebt, is het van belang dat deze goed gedragen worden. Draag de kousen dagelijks en op de juiste manier. Was de kous regelmatig volgens de wasvoorschriften. U kunt voor tips en adviezen met betrekking tot het dragen van kousen contact opnemen met Truus of Marleen. Zorg er ook voor dat de kous nog voldoende werkt. Na een jaar is de werking vaak afgenomen en wordt het tijd voor een nieuwe. 

Verder is het belangrijk dat u de natuurlijke pompwerking van uw arm of been ondersteunt door voldoende lichaamsbeweging. Neem als het mogelijk is de fiets in plaats van de auto en de trap in plaats van de lift. Bij fysiotherapie Michielsen kunt u terecht voor persoonlijke oefeningen die de afvoer stimuleren. 
 

Verzekeringsrecht
Therapeutisch elastische kousen worden vergoed door uw zorgverzekering. U heeft daarvoor wel een verwijzing nodig van uw arts of specialist. U heeft recht op twee paar kousen per kalenderjaar. Eventuele hulpmiddelen om het aan- en uittrekken van de kousen te vergemakkelijken worden door de meeste zorgverzekeraars niet vergoed. Raadpleeg bij twijfel over uw verzekeringsrecht de polis van uw zorgverzekering. 
 

Meer informatie
Nederlandse vereniging van fysiotherapeuten binnen de lymfologie: www.nvfl.nl

Kousenfabrikanten: