Persoonlijke aandacht voor u
Specialistische fysiotherapie
Hoogstraat 321
5654 NB Eindhoven

Steunkousen

Steunkousen heten eigenlijk ‘therapeutisch elastische kousen’. Deze kousen ondersteunen het bloedvatensysteem en stimuleren de afvoer van vocht.

Wanneer steunkousen

Therapeutisch elastische kousen worden ingezet als er geen goede balans meer is tussen de aanvoer en afvoer van vocht.

Veel mensen hebben wel eens last van vocht in de benen. Vooral bij ouderen is dit een veelvoorkomend probleem, maar ook mensen met een staand beroep, zwangere vrouwen of mensen met hartproblemen kunnen hier last van hebben.
’s Avonds worden de benen en enkels dikker en voelen ze zwaar en vermoeid aan. Dit zijn de eerste tekenen van een verminderde afvoer. Hierdoor krijg je last van vermoeide en gezwollen benen en spataderen.

Ook bij lymfoedeem, na trombose, bij een open been (ulcus cruris) en bij lipoedeem zijn therapeutisch elastische kousen van belang.

Hoe werkt een steunkous?
Normaal gesproken worden de vaten leeggepompt door de aanspanning van spieren. Een therapeutisch elastische kous ondersteunt en vergroot deze pompfunctie van de spieren.
Door druk te geven van buitenaf, worden de bloed- en lymfevaatjes in de huid geholpen met het afvoeren van bloed en vocht. Door deze druk kunnen de kleppen beter sluiten en wordt de afvoer versneld en is er dus minder kans op het ophopen van vocht.

Aanmeten steunkousen

Het is van belang dat een kous goed past. Een therapeutisch elastische kous mag niet knellen, moet niet te kort of te lang zijn en moet van het juiste materiaal gemaakt zijn.
De kous wordt voor u persoonlijk aangemeten, waarbij er gelet wordt op uw specifieke situatie en de oorzaak van uw klachten.

Bij fysiotherapie Michielsen & van Rossem wordt er altijd tijd gemaakt voor een persoonlijk advies, voordat de kousen worden besteld. U kunt voor therapeutisch elastische kousen terecht bij Truus Michielsen en Marleen Steenbergen.

Vergoeding steunkousen

Therapeutisch elastische kousen worden vergoed door uw zorgverzekering uit het basispakket. Dat betekent dat u hierover wellicht wel nog eigen risico moet betalen.
U heeft voor therapeutisch elastische kousen een verwijzing nodig van uw arts of specialist.
U heeft recht op twee paar kousen per kalenderjaar.