Persoonlijke aandacht voor u
Specialistische fysiotherapie

Lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht, tussen de 50 en 90% van de volwassenen heeft wel eens rugpijn. Meer dan 90% van de mensen met rugpijn kan gewoon blijven werken. Bij lage rugpijn is er meestal sprake van een onbalans van de rugspieren, de -gewrichten of de banden, de samenwerking tussen deze structuren verloopt even anders waardoor er pijnklachten ontstaan. Lage rugpijn wordt ook wel lumbago of spit genoemd.  Bij lage rugpijn heeft u pijn in uw onderrug die kan uitstralen naar uw bil of been. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan pijnlijk zijn. Waar rugpijn precies vandaan komt, is lastig om aan te geven.

Ook al kan rugpijn heel vervelend zijn en uw dagelijkse bezigheden flink beperken, het betekent vaak niet de rug beschadigd is, bij slechts 1 tot 2% van de gevallen wordt de pijn veroorzaakt door een aantoonbare aandoening zoals een botbreuk.

Het goede nieuws is dat bij 75 tot 90% van de mensen de lage rugpijn spontaan herstelt binnen 3 tot 6 weken.

Oorzaken rugpijn

Onder andere de volgende factoren kunnen de kans op rugpijn vergroten:

  • veel tillen in combinatie met draaiende bewegingen (met name als u dit doet met gestrekte benen/knieën)
  • lang in één houding zitten of staan
  • repeterend werk doen (bijvoorbeeld veel met een muis achter de computer of in een fabriek werken)
  • plotselinge, hevige inspanningen
  • blootstelling aan veel trillingen (bijvoorbeeld door trillende voertuigen of machines)

Wat te doen bij rugklachten?

Het is in verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat actief blijven het herstel bevorderd en dat het goede effecten heeft op de pijn, de ervaren beperkingen en op ziekteverzuim.

Fysiotherapie / manuele therapie kan er in de eerste fase van de rugpijn aan bijdragen dat de pijn vermindert. Daarnaast zorgt oefentherapie ervoor dat de pijn verder afneemt en dat de rug op langere termijn beter bestand is tegen eventueel terugkerende rugpijn. De combinatie van fysiotherapie / manuele therapie en oefentherapie, aangevuld met uitleg over pijn en adviezen over omgaan met rugpijn is op basis van de recentste onderzoeken de meest effectieve aanpak voor lage rugpijn. Andere therapieën zoals massage, tapen of ultrageluid zijn minder of niet effectief.

Het belangrijkste advies is om zo normaal mogelijk te blijven bewegen, ondanks dat dit lastig kan zijn. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat níet bewegen meer kwaad doet dan goed. Het motto is: blijf bewegen, maar forceer niets! Zwaar huishoudelijk werk, zwaar tillen of lang in één houding staan of zitten kunt u daarom beter vermijden. 

Naast de begeleiding van de fysiotherapeut / manueel therapeut zijn er ook een aantal dingen die u zelf kunt doen om het herstel zo goed mogelijk te beïnvloeden. Een gezonde leefstijl, zoals gezond en gevarieerd eten, voldoende slapen en niet/minder roken kan hieraan bijdragen. Ook actief blijven en in beweging blijven in uw dagelijkse dingen bevorderen het herstel. Soms voelt dat tegenstrijdig, omdat bewegen in het begin wat pijnlijk kan zijn, maar houd toch vol en blijf gedoseerd bewegen, zo houdt u uw spieren en gewrichten sterk en beweeglijk. Daarnaast is een positieve gedachtegang van invloed op het herstel van de rugpijn, in zeer weinig gevallen is er sprake van schade aan de rug en bij de meeste mensen herstelt rugpijn vanzelf. Zowel negatieve als positieve gedachten hebben invloed op het herstel, hoe meer zorgen u zich maakt, hoe minder snel het herstelt. Een positieve gedachten over het herstel en vertrouwen in een goed herstel bevorderen het herstel juist. Zo helpt het vaak om te begrijpen wat pijn is en hoeveel invloed onze gedachten hierop hebben. Stress en spanningen, vermoeidheid of te weinig bewegen kunnen de rugpijn ook verergeren en/of in stand houden en de rug gevoeliger maken voor overbelastingsklachten bij simpele bewegingen. Vaak zorgt lichaamsbeweging ook voor een afname van stress en/of spanningen. Van bedrust nemen is juist bewezen dat het minder effectief is voor het herstel en veel liggen kan de rugpijn juist verergeren.

Wanneer u veel pijn hebt, kunt u pijnstillers nemen. Neem uw medicijnen wel op vaste tijdstippen en bouw het gebruik langzaam af als u wilt stoppen. Na maximaal een week kunt u weer langzaam beginnen met het opbouwen van uw dagelijkse bezigheden. 

Dit is wat u kunt doen:

  • als u iets tilt, houd dan het voorwerp dicht tegen uw lichaam aan.
  • zak door uw knieën met optillen.
  • voorkom dat u met uw rug draait als u een zwaar voorwerp tilt.
  • wissel af en toe van houding (als u zit, probeer dan om iedere 20 à 30 minuten te gaan staan en vice versa).
  • gebruik een stoel met goede steun in uw onderrug, ga niet zitten op lage of zachte stoelen.
  • zorg dat uw werkplek een prettige hoogte heeft.
  • zorg voor ontspanning
  • blijf fit door regelmatig te bewegen: wandelen, fietsen, zwemmen, etc.

Fysiotherapie rugklachten

Wanneer u niet zeker weet wat u wel of niet mag doen, kunt u met uw vragen terecht bij de fysiotherapeut. Hij helpt u om te herstellen van uw rugklachten en zorgt dat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken. De bedoeling van de behandeling is dat u uiteindelijk zelf weet wat u moet doen op het moment dat uw klachten heeft. 

Wat houdt de behandeling van de fysiotherapeut in?
De fysiotherapeut zal beginnen met een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek om zo de problemen in kaart te brengen. De behandeling is dan ook afhankelijk van wat er uit het onderzoek komt. Er kunnen fysiotherapeutische technieken ingezet worden om de klachten te verlichten en hiernaast zal er altijd plaats zijn voor advies en oefeningen. Bij rugklachten kunnen deze oefeningen ervoor zorgen dat u zich beter voelt. U krijgt oefeningen die aansluiten bij de problemen die u ervaart wanneer u beweegt. 
Wanneer kan ik mijn rug weer gewoon belasten?
Na enkele dagen tot een week mag u uw rug weer wat meer belasten en kunt u uw normale activiteiten langzaam opbouwen. 

Vergoeding rugklachten

Een behandeling door een fysiotherapeut voor deze klachten wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of deze vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed, hangt volledig van uw type zorgpolis af. U kunt dit bij uw zorgverzekeraar nagaan.
Wat u ons betaalt als u geen aanvullende verzekering hebt kan u vinden op onze website onder “ tarieven”.

 

WEL doen bij lage rugpijn

Beter NIET doen bij lage rugpijn

Actief blijven in dagelijkse bezigheden

Bedrust nemen

Bewegen (wandelen, fietsen, zwemmen)

Negatieve gedachten over het herstel

Zoek een activiteit, sport of hobby die je leuk vind, dat motiveert om het te blijven doen

Stress en/of spanning

Zie bewegen als een investering in jezelf. Gun jezelf minder pijn en een betere gezondheid door de beweging.

Stil gaan zitten, pijn vermijden en verwachten dat de pijn dan verdwijnt

Neem wat vaker de trap

 

Gezond en gevarieerd eten

 

Voldoende slapen

 

Stoppen met roken

 

Positief (blijven) denken

 

Stress / spanningen verminderen, zoek ontspanning

 

 

 

Een aantal fabels en feiten over lage rugpijn op een rijtje

 

FABEL

FEIT

Op een scan / foto zien ze wat mijn rugpijn veroorzaakt.

Er wordt zelden een verband gevonden tussen wat er op een scan gevonden wordt en de mate van de pijn. Er worden ook vaak ‘afwijkingen’ gevonden die niet verklarend zijn voor de pijn en ook bij mensen die helemaal geen pijn hebben.

Chronische rugpijn betekent dat er schade is in mijn rug.

Onze rug is sterk, als je een blessure oploopt, herstelt het weefsel zich meestal in drie maanden. Pijn kan veroorzaakt worden of in stand gehouden worden door onder andere stress, spanning en onvoldoende beweging.

Ouder worden is de oorzaak van mijn rugpijn.

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat ouder worden de kans op het krijgen van rugpijn vergroot.

Op elke leeftijd zijn erkende behandelingen zinvol.

Chronische rugpijn is gevaarlijk.

Aanhoudende rugpijn is zelden levensbedreigend en de kans is heel klein dat je in een rolstoel eindigt.

Natuurlijk kan langdurige rugpijn je wel zorgen baren.

Pijn tijdens bewegen is slecht.

Als je pijn in je rug hebt is het normaal dat je (ook) tijdens het bewegen pijn voelt. Dat wil niet zeggen dat je beweging moet vermijden. Vaak neemt de pijn af naarmate je vaker beweegt. Voldoende bewegen is één van de meest effectieve manieren om rugpijn te behandelen.

Mijn rug slijt sneller door gebruik.

Onze rug is erop gebouwd om heel beweeglijk te zijn, te buigen, heffen en dragen. Soms denken mensen dat dat slecht is voor de rug, maar het tegendeel is waar. Beweging versterkt de rug, natuurlijk moet je de belasting wel geleidelijk opbouwen.

Rugpijn is het gevolg van zwakke rompspieren.

Pure kracht is hierin niet de oplossing, het heeft geen zin om je rompspieren constant hard aan te spannen. Juist de samenwerking tussen verschillende spieren en de balans tussen aan- en ontspanning in je rompspieren is de oplossing.

Een injectie in mijn rug, een operatie of sterke medicatie is de oplossing voor mijn rugpijn.

Hiervan is bewezen dat het op de lange termijn weinig effectief is, daarnaast zit er aan deze behandelingen risico’s verbonden en kunnen ze ongewenste neveneffecten veroorzaken.

Een plotselinge hevige pijnprikkel betekent dat mijn rug schade oploopt.

Een pijnlijke hevige steek in je rug kan beangstigend zijn, maar betekent zelden dat er schade is opgetreden. De meest voorkomende oorzaken van zo’n steek zijn spanning, vermoeidheid, stress, angst of inactiviteit. Door al deze factoren kan je rug gevoeliger worden voor een relatieve overbelasting.

Rugpijn wordt veroorzaakt door een slechte houding.

Zitten, staan of buigen kan in bepaalde houdingen pijnlijk zijn, maar dit is zelden de oorzaak van de pijn. Het wisselen van houding is gezond, de samenwerking tussen verschillende spieren en de balans tussen aan- en ontspanning is gezond, dus er is niet één perfecte houding en een heleboel ‘slechte’ houdingen.

Ga terug naar het overzicht