Persoonlijke aandacht voor u
Specialistische fysiotherapie
Hoogstraat 321
5654 NB Eindhoven

Dry needling

De meeste mensen kennen wel het gevoel van een spier die "in de knoop" zit. Vaak is dit tijdelijk en heeft rust of een warme douche al een gewenst effect. Maar soms is deze knoop hardnekkig en kunt u een fysiotherapeut inschakelen. Dry needling kan dan een uitkomst bieden. 

Wat is dry needling?

Wanneer spieren te gespannen zijn, kunnen zich pijnlijke en verharde plekken vormen, zogenaamde (myofasciale) triggerpoints. Een spier met triggerpoints zorgt ook voor veel pijn; de kleine spiervezels zitten vast en verkrampt in elkaar. Dit werkt belemmerend voor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer voor afvalstoffen. De spier raakt dan verzwakt. Andere spieren zullen bovendien de taak van de verzwakte spier gaan overnemen. Het risico hiervan is dat ook zij overbelast raken en eveneens triggerpoints ontwikkelen. Dry needling is een behandelmethode die uiterst effectief is voor de behandeling van deze triggerpoints. 

Hoe werkt dry needling?

Door in het triggerpoint te prikken met een naaldje, wordt een "local twitch respons" opgewekt. Dit is een korte samentrekking van een groep gespannen spiervezels. Hierdoor ontspant de spier en kan de spierstofwisseling herstellen. De pijn verdwijnt vervolgens en de beweeglijkheid neemt toe. De dry needling therapeut voelt eerst waar het triggerpoint zich bevindt. Het triggerpoint wordt dan tussen twee vingers vastgezet, waarna het naaldje snel in de huid wordt getikt. De meeste mensen voelen het inbrengen van het naaldje niet. Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe. Het bewegen van het naaldje geeft een dof of stekelig gevoel. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er geen vloeistof geïnjecteerd.  

Resultaten dry needling
Patiënten zijn zeer positief over de effecten van dry needling. De klacht wordt snel en doeltreffend aangepakt. Als de spieren weer ontspannen zijn, werken we samen met u verder aan de mobiliteit, kracht en coördinatie van de spieren. Een andere behandelmethode voor deze punten is ook mogelijk door middel van specifieke massagetechnieken. De therapeut beoordeelt samen met u, welke behandelmethode het beste geschikt is. 

Dry needling Eindhoven

Aanmelden
Als u een van de genoemde klachten heeft, dan kunt u zich rechtstreeks bij ons aanmelden voor een intake. U hoeft dus niet eerst naar de huisarts (dat mag uiteraard wel, als u dat prettiger vindt). 

Behandelplan
Na de intake stellen wij een behandelplan op dat we met u doorspreken. Daarna gaan we aan de slag om uw problemen zo snel mogelijk te verhelpen of te verminderen. 

Vergoeding
Dry needling valt onder de vergoeding  fysiotherapie. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Kijk daarom goed of u verzekerd bent en in hoeverre uw pakket fysiotherapie vergoedt. Met vragen hierover kunt u bij ons terecht.